De Batavier, Batavierlaan 4, Nieuwerkerk aan den IJssel

lezing SBKZ - Caroline Lassche over Art Nouveau en het Japonisme

Rond 1900 was er in de kunstgeschiedenis een ware revolutie gaande. Gebouwen, meubelen maar ook sieraden en andere gebruiksvoorwerpen werden vormgegeven in sierlijke lijnen en gedecoreerd met natuurlijke motieven. Het begon allemaal in de architectuur maar in mum van tijd was het hele leven in de ban van de Art Nouveau. Een van de inspiratiebronnen was de Japanse kunst die als een ware vloedgolf Europa overspoelde. Hoe dat zo kwam en welk effect dit had op de creatieve geesten van die tijd zal worden uitgediept in deze lezing van Caroline Lassche. Aan de hand van vele voorbeelden en het verhaal achter de kunstwerken zal blijken dat het Japonisme een ongelofelijke vruchtbare culturele bron was die grote gevolgen had voor het ontstaan van moderne kunst en design.

Caroline Lassche is onafhankelijk kunsthistoricus en daarnaast docent aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg. Haar specialisatie is Niet- Westerse Kunstgeschiedenis en verder houdt zij zich bezig met hedendaagse kunst en vormgeving.

Gelieve zich op te geven voor deze lezing via sbkzuidplas@gmail.com  De kosten bedrage € 5,- per persoon. Vrienden van SBKZ gratis.