Ringvaartkerk, Nieuwerkerk aan den IJssel. Toegang: Vrije gift

Alhambra revisited

Een magisch bezoek in verhalen en muziek.

In de Middeleeuwen botsen in Spanje drie culturen en religies op elkaar. Moslims veroveren een groot gebied dat zij 'Al Andalus' noemen. Dat heeft grote gevolgen voor de joden en christenen die er al wonen. Conflicten en veldslagen kunnen niet uitblijven. Maar er is ook sprake van culturele uitwisseling en er bestaat een zekere religieuze verdraagzaamheid.

Muzikanten uit drie verschillende culturen met Nederlandse, Joodse en Arabisch-Israëlische wortels zullen het muzikale hofleven van Alhambra tevoorschijn spelen. In dit gezelschap werkt de kleurrijke zangeres Rolinha Kross samen et veelzijde viloliste Monique  Lansdorp en de Arabische luitvirtuoos Haytham Safia. Regelmatig voegt Gottfrid van Eck op klarinet zich bij hen. Gevieren rijgen ze een aantal muzikale pareltjes uit Arabo-Andalusische, Sefardisch-joodse en andere oriëntaalse tradities aan elkaar. Zij beheersen alle muzikale uitdrukkingsmiddelen: van meditatief tot opzwepend, van intiem betoverend tot uitbundig improviserend.

Uit het Alhambra bestaan diverse sagen en legenden. Gottfrid van Eck heeft enkele van deze boeiende verhalen bewerkt en zal die op geheel eigen wijze vertellen. 

Daarbij doemt ook de vraag op hoe we in onze eigen tijd - waarin respect voor andere culturen en religies soms ver te zoeken lijkt - kunnen samenleven.

Zie ook: http://www.wilde-eendproducties.nl