Steenovens, Hollandsche IJsseldijk

Activiteiten op Hitland tijdens Open Monumentendagen

Tijdens Open Monumentendagen 9 en 10 september is er langs de Hollandsche IJsseldijk heel te zien bij de voormalige steenplaatsen van Hitland.

Ver Hitland Rijksmonument steenoven De Olifant en ijsselaak Den Onthaestingh
De Rijksmonumenten steenoven de Olifant bij de werkhaven van buurschap Ver-Hitland en ijsselaak Den Onthaestingh kunnen worden bezocht op zaterdag- en zondagmiddag 9 en 10 september.
Alle info met betrekking tot rondleidingen voor max. 12 personen onder leiding van Bart Belonje (de 'ambasadeur' van stichting Leefgoed de Olifant), op Leefgoed de Olifant. Aanmelding om te reserveren voor een van de rondleidingen kan via een formulier bij leefgoed.nl/omd. De achtergrondhistorie van de steenplaats en het monument vindt u op de site van www.leefgoed.nl. Parkeren kan bij Leefgoed de Olifant, Groenendijk 325.

Klein Hitland Rijksmonument steenovens Klein Hitland
Bij de pas herstelde steenovens van het andere buurtschap Klein Hitland bij het vakantiepark zijn activiteiten. Hier worden rondleidingen georganiseerd door stichting Steenovens Klein Hitland. U kunt daar zaterdagmiddag terecht. Deze starten ieder uur. Ter plekke kunt u helpen met het schoonbikken van ijsselsteentje die daar tot 1963 werden gebakken. Nieuws staat op Facebook onder Stichting Steenovens Klein Hitland.
Projectgroep HIJM (Hollandsche IJssel Meetingpoint) wil het steenovencomplex herbestemmen als cultureel toeristisch centrum met zorg en een ecomuseum met als thema de IJsselregio.